dům

Dům čp. 102 nalezneme ve středu obce situovaný při potoku Oleška severovýchodně od obecního úřadu. Převážně roubený přízemní dům krytý sedlovou střechou stojí na obdélném půdorysu. Svým jihozápadním štítovým průčelím se obrací směrem k budově obecního úřadu. V trojdílné dispozici navazuje na poměrně dlouhou roubenou světnici průchozí síň a třetí díl s komorou. Komora je rozšířena o trakt roubeného přístěnku v severozápadním směru a přístavbu svisle bedněné kůlny v jihovýchodním směru. Roubení světnice ztužené svislými kleštinami spočívá na vysoké podezdívce z nabílených pískovcových kvádrů. Nároží roubení zvýrazňují přesahy horních řad trámů. Dvojdílná dvoukřídlá okna dělená do kříže lemovaná profilovanými šambránami jsou spodní hranou částečně zapuštěna do podezdívky. Interiér světnice prosvětlují dvojice oken na severozápadním okapovém průčelí a jihozápadním štítovém průčelí. Jihovýchodní průčelí světnice s jedním oknem doplňuje vystupující omítaný blok pece. Dlouhé přesahy stropních trámu na severozápadním průčelí podpírá jednoduchá stojatá lavice. Průchozí síň zpřístupňují ze severovýchodní strany jednokřídlé dveře rámové konstrukce osazené v jednoduchém trámkovém ostění. Jihovýchodní vstup je opatřen novodobými dveřmi. Severovýchodní štítové průčelí je jednoosé, se shodným oknem jaké se uplatňuje v rámci světnice. Jihozápadní štít s dvojicí obdélných větracích okének je jednoduše svislé bedněný s bíle natřenými krycími lištami. Severovýchodní štít kryje ve střední části svislé bednění doplněné po stranách diagonálním deštěním. I v tomto případě jsou krycí lišty opatřeny bílým nátěrem. Sklon střechy kryté eternitovými šablonami se částečně rozšiřuje nad bočními přístavbami. Část střechy nad roubeným přístěnek je osazena pálenými taškami. Mohutný tahový komín z režného zdiva ústí těsně pod hřebenem jihovýchodní strany střechy.