Výšinné sídliště, hradiště a zřícenina hradu Lopata

Lokalita je situována na buližníkovém skalisku ve svahu obráceném k JZ nad soutokem Hrádeckého a Kornatického potoka. J část areálu zaujímá předhradí na vyrovnané plošině se zbytky obvodového valu či lehkého opevnění a s terénními relikty při JV straně. Na SV předhradí na skalním suku zbytky zdiva čtverhranné věže, která střežila zde vyúsťující přístupovou cestu. Vlastní jádro na skalním útvaru. Ze vstupní brány se zachovala jen pravá spodní, asi 1 m vysoká část portálu, jeho části se nachází jak v prostoru brány, tak v příkopu pod přístupovou lávkou. V prostoru jádra relikty čtverhranné věže u brány, paláce u JZ strany, stavení při V straně a v S cípu okrouhlého bergfritu v nejvíce chráněné poloze. Před zbytky paláce čtverhranná, ve skále tesaná cisterna. Z J přichází pod V hranou předhradí dosud v terénu patrná původní přístupová cesta, místy tvořená náspem. Zbytky hradu odkryty při výzkumu pravěkého osídlení F.X. Francem v letech 1885-87. V okolí hradu (SV a SZ) stopy obléhacích prací.