pomník císaře Františka I.

Věžovitý novogotický pomník s kašnou je tvořen centrálním kaskádovým polygonem (křížový půdorys), na jehož pilířích jsou umístěny 170 cm vysoké alegorické figury šestnácti českých krajů. V čele sedí sedmnáctá postava - alegorie Prahy. Ze středu kašny vystupuje 29 m vysoká fiála. Ve spodní části fiály, tvořící baldachýn, uvnitř stojí jezdecká socha císaře Františka I. (výška 291 cm, originál byl r. 1919 odstraněn, r. 2003 na místo navrácen odlitek). Zhruba ve stejné výškové úrovni se pod drobnými baldachýny při čtyřech pilířích nachází vždy dvojice 140 cm vysokých alegorických postav, jejichž konzolky jsou neseny zvířecími či lidskými figurami. Jednotlivé alegorické postavy symbolizují: mír, hojnost, vědu, umění, průmysl, obchod, orbu a hornictví. Ve čtyřech trojúhelníkových štítech fiály umístěny český a lucemburský lev, moravská a rakouská orlice. Vlastní věžový pomník s kašnou s polygonální (křížovou) centrální částí je obklopen vnější nádrží. Tuto nádrž na půdorysu osmicípé hvězdy po obvodu vymezuje kružbové zábradlí. Technické provozní zázemí je tvořeno poměrně rozsáhlými podzemními prostorami se šachtou do ulice Divadelní. Okolí pomníku je parkově upraveno a od okolní komunikace odděleno nízkou ozdobnou kovovou mříží.