fara

Areál fary sestává z obytné budovy na půdorysu písmene L s ustoupeným a okoseným nárožím (hlavní průčelí do náměstí), šikmo orientovaného přízemního dvorního křídla na východní straně a hospodářských budov. Obytný dům je patrový, částečně podsklepený, krytý zvalbenou sedlovou střechou (krytina: bobrovka) s vikýřem na straně do náměstí, se dvěma většími vikýři do zahrady, se třemi komíny s konzolami a stříškami, nad dvorním křídlem uzavřena zděným křídlem. Hlavní průčelí (do náměstí) je prolomeno ve 3 + 2 osách. Vstup (portál s hladkým soklem, profilovaným ostěním a ležatě obdélným nadsvětlíkem; (dveře jednokřídlé novodobé) je umístěn v pohledově pravé části, odstoupené za uliční čáru. Průčelí je hladké s nízkým hladkým soklem s obkladem z kamenných desek a vyloženou profilovanou korunní římsou. Na nárožích je provedena bosáž. Okenní otvory rámují hladké šambrány (okna kastlová, dvoukřídlá, čtyřtabulková dvoudílným vyklápěcím větracím křídlem). Vpravo od vstupu oválné okénko. Zahradní průčelí rovněž pětiosé (okna v přízemí jednoduchá dvoukřídlá čtyřtabulková, v patře kastlová jako u hlavního průčelí). Na dvorních průčelích jsou prolomeny celkem čtyři osy (okna kastlová, dvoukřídlá, nedělená, s horním větracím křídlem). Dispozici hlavní obytné budovy tvoří hloubkově orientované trakty, z nichž oba krajní jsou podsklepeny. Na východní trakt navazuje ve snížené úrovni šikmé dvorní křídlo (bývalé černé kuchyně), které je v přední části rozděleno na dva trakty. Vstupní síň se schodištěm do patra a úzkou chodbou po jeho boku zabírá třetí trakt směrem od západu. Místnosti v přízemí jsou zaklenuty valenými klenbami různých profilů a křížovými klenbami bez žeber. Za farou se nachází zahrada ukončená na severovýchodní straně úsekem městského opevnění ze smíšeného kameno-cihlového zdiva. Městské opevnění se dochovalo do výšky přibližně 3 metrů. Pás hradeb ohrazuje také prostranství u dnešní restaurace (budova bez památkové ochrany), původně hospodářské budovy fary a ústí do ulice Zámecká. Na severozápadní straně zahradu uzavírá přibližně 3 metry vysoká ohradní zeď, ukončená rovnou římsou. Ohradní zeď je z kameno-cihlového zdiva.