dům U Červeného pole

Trojkřídlý dům na hloubkové parcele s uliční fasádou do Vodičkovy ul. Střední osa tvoří risalit a končí v mansardové střeše segmentově ukončeným štítovým nástavcem. Na nároží je bosáž. V přízemí vpravo je vrcholně barokní portál půlkruhově zaklenutý, s dvoukřídlými výplňovými vraty s kováním, prosklený nadsvětlík s mříží. Kamenné ostění portálu je plasticky profilováno a podloženo štukovou šambránou. Nad portálem je segmentová kordonová římsa. Krámový vstup a výkladec v přízemí jsou s profilovanou šambránou s plastickým klenákem. Stejně jsou rámována i okna v 1. p. s nadokenními trojúhelnými římsami a bohatým rostlinným dekorem v suprafenestrách. Dvorní fasáda hl. budovy je hladká. Fasáda hloubkového dvorního křídla je sedmiosá, převážně novodobě upravovaná. V 1. p. dochována dvě barokní okna půlkruhově zaklenutá orámovaná lištou šambrány se středovým klenákem, v parapetu vpadlá pole. Další část pův. fasády zakrývá dřevěná prosklená pavlač. Zadní průčelí přístavby do Františkánské zahrady je hladké s otevřenou pavlačí se zábradlím. Podsklepena je pouze část hl.budovy do ulice, sklep staršího původu byl barokně upraven. Na hloubkový dvoutrakt hl.budovy navazuje jednotraktové jihozáp.křídlo a dvoutrakt příčného křídla s dvoutraktovou novodobou přístavbou do Františkánské zahrady. Přízemní prostory jsou v obou křídlech většinou valeně klenuté včetně průjezdu po pravé straně příčného křídla. 1. p. je plochostropé, se štukovou výzdobou místnosti nad průjezdem a fabionovými stropy v dalších místnostech hl. budovy.