Kaunický palác a Wittmanovský dům

KP tvoří: Čp. 887 Wittmanovský dům Čp. 890 Kaunický palác. Wittmanovský dům: Dvoupodlažní stavba na půdorysu L, situovaná v pravidelné domovní zástavbě ulice Nekázanka. Část budovy směřuje do ulice fasádou bez oken, dvoupodlažní navazující stavba má obdélná, pravoúhle zakončená okna, lemovaná stuhovými šambranami. Na okraji dispozice je segmentově zakončený vjezd do dvora, fasáda kolem vstupu je členěna pásovou bosáží. Krytina prejzová. Dvorní fasáda objektu vertikálně členěna vysokým pilastrovým řádem, přízemí od patra odděleno stuhovým kordonem. V ose je fasáda završena segmentově vypouklým frontonem. Před dvorním průčelím se nachází obdélný dvůr, lemován okrasným umělecky hodnotným plotem s brankou. Vstup do objektu ze dvora pravoúhle zakončeným vstupem. Dochovány sklepy, klenuté valenou klenbou, zdivo smíšené. V přízemí i patře dochováno několik místností, zaklenutých valeně s výsečemi. Případně místnosti mají fabionové stropy. Kaunický palác: Tříkřídlá dispozice uzavírá obdélný dvůr. Hlavní průčelí uličního křídla je v přízemí prolomeno obdélnými, pravoúhle zakončenými okenními osami, lemovanými šambranami s ušima. Ve střední části průčelí probíhá mělký rizalit, v něm je umístěn portál půlkruhově zakončený, lemovaný edikulou,s pilíři situovanými nakoso, na dvou mohutných volutách se vypíná segmentově prohnutá římsa s hlavním klenákem, nad ní rozeklaný fronton. Fasádu vertikálně člení vysoký pilastrový řád. Parter oddělen od patra kordonovou římsou. V patře prolomena obdélná, pravoúhle zakončená okna, lemována šambranami, sedí na parapetní římse, v suprafenestře maskaron a vavřínové věnce, zakončena jsou střídavě segmentovým nebo trojúhelným frontonem. 2. patro má rovněž obdélná pravoúhle zakončená okna, lemovaná šambranami s ušima. Průčelí je završeno tympanonem. Krytina prejzová. Dvorní křídla mají hladkou fasádu. Dochován balkonek na volutových křídlech, okna jednoduchá šestitabulková. V interiérech dochováno schodiště, obložené mramorem a v patře sály se štukovou výzdobou stropů. Průjezd klenut valeně s výsečemi.