boží muka

Boží muka stávala na rozcestí polních cest, dle záznamu ze Soupisu památek „cca 0,5 km od Chvalšin“. Boží muka pozdně gotického tvarosloví, nad patkou nebyly vytesány drápky jen sklopené plošky. Nahoře na dříku se plošky neuplatnily tento tvar přechodu na čtvercovou základnu byl přenesen až na spodní nároží kaplice a byl tak vytvořen nový jinde neuplatněný detail. Kaplice tesána na čtvercové základně. Všechny niky byly vtesány až do hmoty trojúhelných štítků a kaplice je završena průnikem dvou sedlových stříšek. Tento typ božích muk lze připojit k ostatním, která neměla kamenné křížky nad štítky, ale pouze jeden středový v křížení jejich průniku. Na vrcholu stříšek byl posléze osazen prostý kovaný křížek v barokním tvarosloví.