dům U zlaté studně

Na místě dnešního domu jsou doloženy dva středověké domy, z nichž se zachovaly sklepy. Barokní zástavba byla po požárech r. 1653 a 1689 pozdně barokně upravena teprve na přelomu 18. a 19. stol. Nová přestavba, která dala domu dnešní podobu, mezi l. 1814-30 změnila dům v laciné byty . V 19. stol. byl dům zvýšen o 3. p. a zazděny pavlače. Novodobé úpravy parteru pocházejí z l. 1927, 1956. R. 1979 byl provizorně zastřešen dvůr. Dům je třípatrový, řadový, čtyřkřídlý s osmiosým průčelím, děleným římsami. Dvorní fasády obíhají ve všech patrech zděné pavlače. Okna i vchody jsou většinou ukončeny segmentově. Dům tvoří hlubší průčelní dvoutraktová budova s pavlačí, k níž se připojují tři dvorní dvoutraktová křídla, obklopující úzký dvůr. Sklepy s kamennou valenou klenbou se rozkládají pouze pod levou části objektu. Přízemím prochází plackami klenutý průjezd, po jehož stranách leží klasicistní prostory se stlačenou klenbou - vlevo jediný prostor klenutý na středový pilíř. V zadní části průjezdu se z ochozu pod pavlačemi - klenutého s výsečemi - vstupuje na pilířové trojramenné schodiště, které je vloženo do pravého bočního křídla. Přízemí křídel je půlkruhově a stlačeně klenuté, otevřený ochoz před schodištěm pokračuje uzavřenými chodbami. Patra hl. budovy jsou plochostropá, patra dvorních křídel mají neckové a klášterní (zadní křídlo) klenby. V domě zachováno klasicistní vybavení - dveře, okna, dlažby a pod.