kostel sv. Vavřince

Zděná, orientovaná, omítaná stavba. Sestává z nepravého trojlodí, obdélného presbytáře, půlválcové apsidy připojené na V straně, transeptu při Z části presbytáře, obdélné sakristie po J straně presbytáře a dispozičně shodné oratoře po S straně. K Z okraji J boční lodi je přisazena vysoká věž o čtvercové základně. Fasády jsou členěny předsazeným soklem z pískovcových desek a fabionovou římsou. Zasklení oken je provedeno barevnými kosodélníky a sklíčky do olova v železném rámu. Hlavní loď má sedlovou střechu ohraničenou na Z straně štítem; krytina je z břidlicových a eternitových šablon. Ve střeše vikýřky doplněné hrotnicí. Ramena štítu jsou lemována malovaným pásem; šít je prolomen podvojným oknem s půlkruhovými záklenky a kruhovým oknem nad ním a završen kamenným podstavcem (byl zde kříž). V ose průčelí sedlový pískovcový portál s předsazeným portikem ze dvou válcových pískovcových sloupů, ukončený trojúhelnou stříškou; v tympanonu zapuštěna kružba s motivem kříže. Jižní boční loď je opatřena pultovou střechou a v Z části sedlovou střechou přiloženou ke stěně věže; krytina břidlicové šablony. Na J straně dvě sdružená podvojná okna s půlkruhovými záklenky, v Z stěně jedno půlkruhově ukončené okénko. Severní boční loď je řešena shodně jako J boční loď; Z partie je však ukončena trojúhelným hladkým štítem, prolomeným kruhovým oknem s omítkovým ostěním, pod nímž ještě v přízemí dvě obdélná okna s půlkruhovým záklenkem. Transept má sedlovou střechu ukončenou z obou stran valbou s hrotnicí; krytina eternitové šablony. Na J i S straně tři vysoká okna s půlkruhovými záklenky (střední vyšší), oddělená pískovcovými pilířky. V Z stěně S ramena pravoúhlý portál s pískovcovým ostěním a předloženým kamenným schodištěm. Presbytář má Z část krytou sedlovou střechou s valbou na V straně (hrotnice s kohoutem); krytina eternitové šablony a břidlice. Apsida má zastřešení sedlové, kuželovitě ukončené (vikýřky, kříž); krytina eternitové šablony. Po obvodě tři okna s půlkruhovým záklenkem. Věž má střechu ve tvaru osmibokého jehlance (ve vrcholu hrotnice), krytou břidlicovými šablonami. Každá stěna ukončena trojúhelným štítem, v rozích pak nadezděny čtyřboké pilíře ukončené stanovou stříškou krytou břidlicí, s hrotnicí ve vrcholu. Po výšce je věž rozdělena dvěma kordonovými římsami; v nárožích malované lisény. V přízemí věže na V straně obdélný portál s pískovcovým ostěním a předloženými schody, na Z straně okno s půlkruhovým zakončením. V 1. a 2. patře shodné okno na Z, J a V straně a ve 3 patře na všech stranách. Ve 4. patře na Z, J a V straně čtvercové ciferníky kryté pultovou dřevěnou stříškou; v 5. patře na každé straně vysoké sdružené okno s půlkruhovými záklenky a žaluziovou výplní; v úrovni půdy na S straně kruhový ciferník. Sakristie i oratoř mají pultovou střechu krytou eternitovými šablonami. Sakristie má na V straně štít, na J pískovcový portál s předloženým schodištěm a plechovou markýzou, na V straně sdružené podvojné okno s půlkruhovými záklenky. Oratoř má na S straně dvě obdélná okna s půlkruhovým zakončením.