zaniklá ves Cháchov

O přesném datu vzniku vsi Cháchov nebyla dosud nalezena žádná informace. Nejstarší zmínka je z roku 1379, kdy pan Vilém platil generální berni za Cháchov a nedalekou vesnici Mokrouše (činila 9 hřiven). Vesnice zanikla pravděpodobně za poděbradských válek – k roku 1542 je uváděna již jako pustá. Od roku 1557 patří zpustlá ves rokycanské obci. Dodnes dobře patrné relikty objektů zaniklé středověké vsi nalezneme asi 1 km východně od bývalé hájovny „U sv. Martina“, na jejímž místě dnes stojí lesní školka. Lokalita se nachází ve smíšeném lese, s převažujícím listnatým porostem (zejm. duby, buky, břízami a olšemi), terén je značně podmáčený. V jižní a západní části les přechází do smrkové monokultury. Areál samotné vesnice je od východu k západu půlkruhovitě lemován čtyřmi útvary, jež lze s největší pravděpodobností interpretovat jako zaniklé rybníky. Dále zde lze nalézt pozůstatky zřejmě ohrazeného dvora (panského či režijního) a dalších tří až čtyř usedlostí. Přibližně středem vesnice, v ose sever-jih, vedla komunikace (rovněž dodnes patrná). Povrchovými sběry byl získán keramický materiál, datovaný do 15. stol.