návratí

Návratí je v rámci dispozičního schématu usedlosti č. p. 4 situováno v jihovýchodním rohu parcely, okapově orientovanou východní stranou podél uliční čáry a uvozuje nástup do dvora. Jedná se o menší, zčásti zděný objekt obdélného půdorysu, krytý sedlovou, ze severní strany zvalbenou střechou, s krytinou z vlnitého eternitu, pod nímž je dochována původní šindelová krytina. Návratí spojuje průjezd v severní části, který je volně otevřený do dvora, a jižní zděnou část (cihelné zdivo na kamenné podezdívce) sloužící v minulosti pravděpodobně jako maštal. Na severní straně je návratí uzavřeno dřevěnou stěnou, tvořenou trámovou rámovou konstrukcí s přibitými svislými půlkuláči po celé výšce rámu, která vymezuje prostor průjezdu (pravděpodobně se jedná o druhotnou úpravu). Do ulice se průjezd otevírá dvoukřídlými deštěnými vraty. Na východní straně obvodové zdi maštale je prolomen pravoúhlý otvor, dříve zřejmě využívaný jako samostatný vstup ze dvora do maštale (vrátka jsou nyní vysazena a vstupní otvor je provizorně zakryt silnou netkanou textilií). Maštal je přístupná rovněž vstupem prolomeným v severní snížené zděné stěny v průjezdu, vedle vstupu je prolomeno podélné okno s vertikálně členěným kovovým rámem, podlaha opatřena cementovým potěrem. Zděné části byly zvnějšku opatřeny vápenopískovou omítkou, vnitřní prostor maštale je neomítaný, pouze bíle líčený, trámový strop nad maštalí je překrytý dřevovláknitými deskami. Jednoduchý krov tvoří soustava krokví osedlaných na pozednici a vazných trámů nad prostorem průjezdu.