gloriet s orientačním stolem

Na severním barokním bastionu špilberské pevnosti je na kamenné trojstupňové základně vztyčen otevřený dřevěný pavilon nesený konstrukcí o čtyřech hranolových sloupcích zdobených kanelováním ukončených profilovanými římsovými hlavicemi, které nesou římsami členěné kladí, s dekorativní polychromií ve středním pásu, završené římsou se zubořezem. Na římse spočívá dvoustupňová střecha s horní částí tvaru kopule, z níž vyrůstá hrotnice s makovicí a korouhvičkou. Při makovici je hrotnice zdobena volutově stáčenými kovanými pásy. Střešní krytinou je plech. Plochý strop v interiéru je kasetový. V pavilonu je umístěn kamenný polygonální podstavec členěný obdélnými vpadlinami s vloženými mramorovými deskami ukončený prstencem a kamennou krycí hlavicí členěnou na bocích výžlabkem nesoucí čtvercovou bronzovou desku ve střední kruhové části vypouklou se schématem hradního kopce a stylizovaným modelem špilberské pevnosti. Na desce se nachází reliéfní orientační nápisy určující světové strany, polohu brněnských ulic a směry umístění jednotlivých monumentů Špilberku.