sýpka

Bývalý poplužní dvůr čp. 10 v Rakové je situován na severovýchodním okraji obce. Na jižní straně dvora stojí mohutná patrová roubená sýpka na obdélném půdorysu s delší osou probíhající ve směru Z - V, o rozměrech zhruba 33 x 14 m, krytá vysokou valbovou střechou (krytina z kosodélných eternitových šablon). Zhlaví stropních trámů nesou přesah střechy (nejvýraznější na dvorní severní straně). Roubená stavba provedená z masivních hraněných trámů. Nárožní vazby tvořeny kolmými rybinovými pláty, některé spoje s ozubem. Spodní trámy roubení (1-3) byly v minulosti nahrazeny cihelnou omítanou podezdívkou. Místy dochovány fragmenty původní kamenné podezdívky. Západní stěna má v úrovni přízemí roubenou stěnu nahrazenou cihelným zdivem provedeným v souvislosti s výstavbou zděného přístavku s pultovou střechou. Na východní straně na sýpku navazuje zděný halový objekt s nízkou sedlovou střechou. Obě podélná průčelí jsou čtyřosá (s výjimkou šestiosého přízemí ve vstupním severním průčelí), s pravidelně rozmístěnými na šířku obdélnými okénky v dřevěných rámech (některá okna opatřena novodobými jednoduchými mřížemi). Přízemí dvorního severního průčelí je šestiosé – v 1., 3, 5. a 6. ose zprava vždy na šířku obdélné okno v dřevěném rámu; ve druhé ose zprava obdélný vstup s deštěním, opatřený mladšími dřevěnými jednokřídlými dveřmi se skládanou výplní, přístup ke dveřím po krátkém betonovém schodišti; vpravo od vstupu na trámu rytá datace 1745; ve 4. ose zprava větší obdélný otvor s deštěním, v něm novodobá dvoukřídlá dřevěná vrata. Na podélných stěnách objektu jsou v pravidelných rozestupech patrná čela stropních trámů 2.NP a ve svislých liniích čela trámů, tvořících vnitřní příčky.