dům U Zlatého rohu

Objekt vznikl spojením 2 domů po r. 1623. Z menšího se zachoval severní sklep a jižní zeď předního traktu v přízemí. V gotice pravděpodobně rozšířen o hloubku podloubí a zadní stavení, dnes připojeno k čp. 3. Z velkého got. domu se zachovaly částečně sklepy a v celé výši východní zeď (průčelní). Po spojení velká renesanční přestavba. Ve fasádě byl sjednocen, samostatnost severního domku se pozná pouze podle odkrytých fragmentů sgrafit. Vrcholně barokní zásah pozměnil výraz fasády úpravou oken. Další přestavba r. 1801, Hegerovi zde zbudovali nové schodiště (dnes zrušené), pozměnili i dispozice. V této době zazděno dřívější loubí, na jeho místě zřízeny malé krámky. Po novodobé rekonstrukci loubí (a jeho nové zřízení i v jižním průčelí) zůstaly zachovány klasicistní krámcové portály jako archivolty loubí. Úprava Pavla Janáka, po r. 1938, zachovala v histor. podobě jen část přízemí, v patrech je dispozice i větší část konstrukcí novodobá. Velký nárožní dům o 8 osách do Rynečku a 5 do Staroměstského nám., s polygonál. arkýřem na nároží. Parter s pásovou rustikou prolamují oblouky loubí, patra odděluje profil. kordon. římsa, mezi patry ploché římsy, korunní římsa pův. pozdně renesanční s ornamentálním dekorem ve vlysu, ve 2 levých osách odlišeným. V této části fragmenty sgrafit. Okna s pozdně renesančními ostěními a přímými římsami doplňují vrcholně barok. parapety, segmentově a trojúhelně vzduté římsy se suprafenestrou. Vikýře nově doplnil Janák, původní pouze na jižní fasádě. Jižní fasáda se v přízemí otevírá vlevo půlelipticky klenutou arkádou, pak je otvor s rovným nadpražím a další dvě půlelipticky klenuté arkády. Fasáda řešena obdobně jako západní, ve 3. p. pův. členění s dvojicemi sdružených oken po stranách a jednoduchým uprostřed. Dvorní fasády. Ve všech patrech na třech stranách probíhají klasicistní pavlače na prof. krakorcích. Severní pavlač patří domu čp. 5. Okna i dveře novodobá. Východní stranu dvora tvoří jednak fasáda zadního stavení domu čp. 5, jednak fasáda domu U minuty. Fasáda Minuty je třípatrová, fasáda zadního stavení dvoupatrová s odkrytým cihelným pasem v přízemí. Podloubí zaklenuto křížovými klenbami s vytaženými hřebínky a klenbou valenou s lunetovými výsečemi. V nároží pův. dělící zeď nahrazena dvojicí sloupů. Souběžný vnitřní trakt zaklenut obdobně, celá soustava kleneb pochází z renes. přestavby r. 1623.