dům U Zlaté dvojky

Stavební historie je velmi složitá. Nejstarším jádrem je přední část sklepa s křížovou klenbou, a výklenky po severní a jižní straně. Byl to přízemní prostor raně got. domu věžového typu na téměř čtvercovém půdorysu, ve 2. pol. 14. stol. dům patrně rozšířen na dvoupatrový (zachovány obvodové zdi). Podloubí přibylo při pozdější výstavbě. Před r. 1593 došlo k výrazné přestavbě a rozšíření, objekt získal dvorní stavení a sgrafitovou výzdobu. Renesanční je i křížová klenba podloubí. R. 1790 zvýšil Filip Heger dům o 3. poschodí. R. 1866 dům podstatně přestavěn A. Hellmichem, nad 1. poschodím z hl. budovy zachovány toliko obvodové zdi a 3. patro pak nastavěno nově. Při adaptacích kol. r. 1940 byly zcela změněny interiéry (Pavel Janák) a částečně i vnější vzhled. Dům je třípatrový, řadový. V přízemí jedna arkáda podloubí, patra tříosá. Nad přízemím drobná profil. kordonová římsa, po pravé straně je šikmo přizděný opěrák. Okna 1. p. čtyřkřídlá, osmidílná, v líci osazená, s podokenními římsami na konsolách. 2. p. řešeno stejně, bez říms. Na fasádě nesouvislé fragmenty renesanční sgrafitové výzdoby (ornamentální, jediný figurální motiv ve 2. p.). Okna 3. p. osazena v lehce ustupujícím obdélném poli, jsou nižší, dvoukřídlá, šestidílná. Hlavní římsa sedí na 3 konsolách. Trojúhelný tympanon štítu je členěn dvěma lisenami po stranách, spojenými nahoře plochým pásem. V tomto poli je obdélné ležaté okénko. Dvorní fasáda třípatrová, hladká, novodobě upravená s širokými okny po pravé straně. Od úrovně 2. p. se klene pavlačový můstek spojující dům s východním dvorním přístavkem. Fasáda dvorního křídla také novodobě upravená s půlkruhovým oknem v přízemí. V patrech dvě menší okna a vstup na pavlačový můstek. Fasáda do dvora čp. 4 tvoří dnes kompoziční celek s tímto domem. Sklepy mají dodatečné cihelné přizdívky a nový vstup z čp. 6. Z gotické stavby jen křížová bezžebrová klenba (dřívější přízemí). Podloubí zaklenuto křížovou klenbou se štuk. žebry na hranách. Vstupní portály nově upraveny Janákem, přízemí částečně renesančně a raně barokně zaklenuté, někdejší schodiště do patra r. 1940 zrušeno. Renesanční také klenby dv. stavení v přízemí a patře, ve 2. p. renes. portál. Raně barokní je malovaný záklop. strop v 1. p., trám. stropy 2. p. nově osazeny r. 1940, nemají malov. záklopy.