dům U Tří mečů

Řadový, třípatrový, tříosý dům. V přízemí je jedna půlkruhová arkáda podloubí. V klenáčku reliéf tří klasů. Okna 1. p. rámují ploché šambrány, podokenní římsy jsou značně vyloženy, nadokenní je průběžná na volutových konzolkách. Pod ní probíhá pás listovce. Druhé patro členěno obdobně, třetí bez nadokenní římsy. V sedlové střeše dva novodobé vikýřky. V přízemí pod podloubím vlevo široký výkladec, vpravo vstup v kamenném ostění s lištou. Dvorní fasáda tříosá, třípatrová. V přízemí dvě okna se segmentovými záklenky v patrech po levé straně vstup na pavlačový můstek k dvorní budově. Na můstku klasicistní kované zábradlí pravoúhlého průřezu s prstenci. Ve sklepě, novodobě obezděném cihlami, je půlkruhový gotický portálek a pův. křížová klenba o dvou polích. Podloubí zaklenuto plackou (19. stol.), placky rovněž v klasicistně řešeném přízemí se zajímavým detailem kamenného dórského sloupu. V 1. p. novodobá dispozice (P. Janák). Byl zde nově osazen jednoduchý záklopový strop, patrně barokní. Zadní stavení má v přízemí pozdně gotickou klenbu, v patře se v části zachovala klasicistní klenba a gotické fragmenty. Objekt je původně raně gotický z doby kol. pol. 13. stol. (vznikl ještě před změnou úrovně Starého Města, jak ukazují klenby ve sklepě, tehdy přízemí). Před r. 1400 dům rozšířen a zvýšen. Středověkého původu je také zadní stavení a loubí. Krátce po r. 1793 došlo k nástavbě 3. p., v pozdním klasicismu pak k celkové renovaci. V dispozici byly vnitřní pozdně klasicistní prostory porušeny adaptací podle plánů P. Janáka z let 1939 - 40, která zrušila schodiště a vytvořila nové řešení pater.