strážnice

Nevelký přízemní objekt stojí na obdélném půdorysu s mírně odsazenou stranou (výška 5 metrů, šířka 10–13 metrů, délka 25 metrů) a svým čelem směřuje k severovýchodu. Přestože je přední i zadní průčelí sedmiosé, ve skutečnosti se stavba skládá ze dvou navzájem kolmých částí, tj. podélné a příčné. O něco kratší příčná je zepředu i zezadu vymezena šířkou dvou fasádních os, vertikálně ohraničených nárožními pilastry. Průnik obou sedlových střech, pokrytých pálenou krytinou a třemi vyčnívajícími komíny, má půdorys tvaru T. Jeho jednotlivé konce jsou ozdobeny třemi střešními štíty, z toho dvěma bohatě vyřezávanými. V mírně odsazené straně předního severovýchodního průčelí štít předstupuje líc zdiva a vytváří tak portikus podepřený dvěma pilíři. Před ním se rozkládá mírně vyvýšená obdélná terasa (výška 0,5 metru, šířka 3 metry, délka 11 metrů), v sezóně zastřešená pergolou, která je ze dvou stran olemována balustrádou. Z její osy následně sestupují tři schody do vydlážděného lichoběžníkového prostranství s centrální kruhovou kašnou. Další tři stranová schodiště pak směřují k velké travnaté ploše zahrady, ohraničené cihlovou zdí. Vstup na pozemek a k objektu je možný pouze od jihozápadu, kde je kolmo k jeho severozápadnímu průčelí přistavěna kovová branka. Nad fasádním okénkem je umístěna reklamní výstrč s plastickým vyobrazením mušketýra z období třicetileté války a nápisem „Hlídka 2“. Také jihovýchodní průčelí je prolomeno pouze jediným oknem, a to v úseku za ohradní zdí. Jihozápadní průčelí je sedmiosé, přičemž 6. a 7. osu rámuje pilastrový rizalit. Zvyšující se přízemí je v něm prolomeno sklepními průduchy, ve štítu pak podkrovními okénky. Všechny osy (vyjma čtvrté, v níž jsou dveře se dvěma předstupujícími schody) prolamují obdélná okna se segmentovými záklenky. V horní třetině jsou ozdobeny profilovanými šambránami, které se zužují do malých uzlíků. Naopak je tomu na severovýchodním průčelí, kde všechny osy (vyjma čtvrté, v níž je okno) prolamují obdélné prosklené dveře se segmentovými záklenky. Zdobení šambrán je sice shodné, avšak vstupy v 1., 2. a 7. ose jsou dvakrát tak široké. Obvod celé stavby lemují dvě profilované římsy, tj. spodní trnožní a vrchní korunní.