dům U Tří lip

Třípatrový, řadový, tříosý dům, po stranách zvýrazněný lisenami. V přízemí jedna půlkruhová arkáda podloubí, jinak členěno omítkovou kvádrovou bosáží. Nad přízemím jednoduchá profil. kordon. římsa. Okna 1. p. mají vpadlé šambrány, jsou v líci osazená. Profil. podokenní římsy jsou nasazeny na průběžném pásku, nadokenní římsy na volutových konsolkách. 2. i 3. p. řešeno obdobně (3. p. bez nadokenních říms). Hl. římsa bohatě profilovaná se zubořezem a vejcovcem. V přízemí v podloubí vlevo široký segmentově zaklenutý vstup s jednoduchým kamenným ostěním a paprskovitou mříží (později upraveno na krámcový výkladec), vpravo vstup s kamenným ostěním s rovným nadpražím a segmentově zaklenutým nadsvětlíkem, v němž je kovaná paprsková klasicistní mříž. Dvoukřídlé dveře jsou klasicistní s oválnými rosetami. Dvorní fasáda třípatrová, tříosá, okna v líci v plochých šambránách s lištou. Dvorní stavení jednopatrové, dvouosé s okny v líci bez šambrán. Po jižní straně pavlačový můstek, segmentově podklenutý. Podloubí zaklenuto valenou klenbou s trojúhelnými výsečemi, bez hřebínků. Vpravo v celé hloubce budovy probíhá půlelipticky valeně klenutá chodba s trojúhelnou lunetou nad vstupem zrušeného schodiště. Průčelní místnost má novodobý železobetonový strop, raně klasicistní je zřejmě klenba zadní místnosti, pozdější je pak placka v zadním stavení. Ve sklepě, předěleném klasicistními příčkami, valené klenby. Vyšší podlaží přeřešena při novodobé rekonstrukci. Dům byl vybudován asi ve 14. stol., až po zvýšení úrovně staroměstského terénu, neměl loubí, byl patrový, zčásti hrázděný. První větší přestavba na přelomu 15. a 16. stol., kdy patrně došlo k vybudování zadního stavení a zvýšení hl. budovy. Tehdy snad vzniklo i podloubí, pokud není doplňkem 2. pol. 16. stol., kdy byl objekt rozšířen a zvýšen o 3. p. Další úpravy v raném baroku a raném klasicismu (před r. 1791). Zásadní význam měla pozdně klasicistní renovace r. 1829, která určila vzhled fasády novou úpravou oken a odstraněním vysokého renesančního štítu. Upravena rovněž vnitřní dispozice, dnes již jen v přízemí, jelikož v r. 1937 adaptace pro potřeby radnice.