dům U Zlatého bažanta

Dvoupatrový řadový dům stojící na místě rozsáhlého románského dvorce, pozdně goticky přestavěný před r. 1466 a znovu renesančně kol. r. 1580. Dům o šesti osách, po dvou sdružených okenních osách v patrech, se třemi arkádami podloubí, z nichž jižní je zaklenuta lomeným obloukem. Pilíře jsou zvnějšku zesíleny přizděním, které v podobě pilastrů postupuje až do jižního patra a vytrácí se v úrovni okenních záklenků. Okna 1. p. jsou rámována úzkými šambránami s lištou, nad nimi probíhají šikmo zastřešené nadokenní římsy (klasicistní úprava), okna 2. p. mají charakteristicky raně barokní vytažený překlad, s uchy a kapkami. Hlavní římsa bohatě profilovaná. Průčelí je ukončeno širokým štítem s trojúhelným tympanonem a mohutnými, volutovými křídly po stranách. Ve středním poli štítu, rámovaném pilastry jsou dvě sdružená okna, uprostřed trojúhelného tympanonu je oválné okénko. Celé průčelí je na rozhraní mezi středními a jižními okenními osami markantně zlomeno a tento zlom je patrný i ve štítu. V přízemí je v podloubí po levé straně široký vstup s rovným nadpražím, v jednoduchém pískovcovém ostění. Pak vstup do domu s ostěním v horní části s bohatou gotickou profilací, ve třetím poli pravoúhlý výkladec v kamenném ostění a dále ještě jeden vstup s kamenným ostěním. Podloubí zaklenuto po levé straně 2 poli křížové klenby s hřebínky a křivými půleliptickými čely, třetí pole společné s čp. 9, plochostropé. Dvorní fasáda domu je čtyřosá dvoupatrová. Přízemí novodobě upraveno, nad ním probíhá profilovaná římsa. Okna v patrech jsou v intervalech 1 - 3, mají ploché šambrány s jednoduše profilovanou lištou a podokenní římsu. Ve sklepě se při vstupu zachovalo románské opukové kvádříkové zdivo a fragment románského portálku. Velký prostor ve dvor. traktu, zaklenutý dvěma poli křížové klenby bez žeber, má pův. velikost, jak ukazuje obvodové kvádříkové zdivo. Z tohoto dříve rom. přízemí vedlo do patra schodiště v síle zdi; u SZ koutu se dochoval zbytek vstupního portálu. Také do sev. sklepa v předním traktu, jehož dnešní vzhled je gotický, částečně zasahuje kvádříkové zdivo. Gotická parabolická klenba v protějškovém již. prostoru (dříve čp. 9) ukazuje na jinou stavební periodu. Přízemní levý trakt byl nověji hloubkově sjednocen vybouráním příčky, klenba vpředu je snad raně barokní, vzadu renesanční. Dřívější průjezd v pravém traktu vznikl až po sjednocení domu zřejmě vybouráním dvou příček, jak dokazuje klenba, v předním traktu renesanční. 1. p. má odlišnou dispozici - výsledkem klasicistní úpravy; z té doby pocházejí fabiony (i v 2.p.) v některých plochostropých místnostech. Klasicistní schodiště opatřeno pův. zábradlím. Dnešní vzhled z konce 17. stol.