dům U Zlatotepců

Nárožní třípatrový dvoukřídlý dům ve tvaru L s románským jádrem, přestavený a rozšířený v gotice, poté v r. 1500, upraven v renesanci. Dnešní podoba vrcholně barokní ze 40. let 18. stol. Hl. fasáda 7osá, symetricky řešená, 3 stř. osy rámované pásy podložené bosáže tvoří risalit, který je zakončen štítkem. Patra dělí římsy, které nad 1. a 2. p. sledují obrys nadokeních říms. V přízemí 3 půlkruhové oblouky podloubí na pilířích z hladce opracovaných pískovcových kvádrů, lemované štukovými archivoltami se středovými klenáky. V podloubí 2 půlkruhové kamenné výkladce se středovými klenáky a 2 novodobé obdélné otvory. Okna 1. p. mají tumbovité parapetní plochy s čabrakami, suprafenestra tvoří vykrajovaná pole se segmentovými a trojúhelnými zvlněnými římsami. Okna 2. p. jako v 1. p., v rizalitu zvlněné segment. římsy, ostatní římsy přímé. Okna 3. p. s jednoduššími šambránami a klenáky, které přesahují do korunní římsy. Boční dvouosá fasáda s jednoosým patrovým přístavkem má shodné řešení, je završena štítovým segmentově ukončeným nástavcem. V přízemí úzký oblouk podloubí a půlkruhové kamenné ostění výkladce. Na levou stranu přístavku navazuje ohradní zídka s pravoúhlým ostěním vchodu do dvorku. Dvorní fasáda hladká. Pokračování: viz DL. Původně středověkou hloubkovou, téměř obdélnou, parcelu prodloužil nejprve trakt s podloubím, při barokní přestavbě pak dvouosé křídlo do ulice. Mladší přístavky nepodsklepeny, suterén naznačuje pův. středověký půdorys a ul. čáru. V gotickém sklepu vpravo je ve zdivu zachován fragment dřívějšího románského objektu. Ve dvorním traktu se nalézá další gotický sklep s renesanční křížovou klenbou, za kterým je schodiště s předsíňkou, v níž lomený got. opukový portálek. Gotická dispozice v přízemí jen fragmentálně. Tři pole podloubí zaklenuta barokní křížovou klenbou. Domovní chodba částečně křížově klenutá, do stř. traktu vlevo vloženo schodiště s barokním kovaným zábradlím. Většina místností v přízemí s barok. kříž. klenbami, ve dvorním traktu klenby valené. Ostatní patra plochostropá, někde štuk. zrcadla, v 1. p. jedna valeně klenutá místnost.