dům U Zelené žáby

Nárožní dům na nepravidelné parcele - třípatrový, pětiosý do ul. Dříve 2 středověké objekty z 2. pol. 14. stol., renesančně upravovaný koncem 16. stol., dále barokně a klasicistně. Vysoké průčelí je odsazeno kordonovou římsou, pod okny 3. p. průběžná podokenní římsa, jinak fasáda hladká. V přízemí na stř. ose kamenný renesanční bosovaný portál (letopočet AD 1654) s nadsvětlíkem, který chrání kovaná provlékaná mříž. Nad portálem pozdně gotické reliéfní domovní znamení žáby. Dveře hl. vstupu klasicistní, zdobené paprsčitě dělenými oválnými rosetami ve výplních. Vlevo fragmenty dvou velkých opukových ostění gotických oken s ústupkovou profilací s vloženými mladšími okny. Okna 1. a 2. p. na parapetních konsolových římsách, v 1. p. navíc nadokenní konsolové přímé římsy a na střední ose trojúhelný fronton. Okna 2. p. v mělkých poloelipticky ukončených výklencích. Okna 3. p. menší, bez šambrán. Dvorní fasáda původně pavlačová, dnes pavlače zasklené, klasicistní kované zábradlí s pruty pravoúhlého průřezu s prstenci jen v úrovni vstupu do objektu (v 1. p.), jižní dvorní fasáda dvouosá, hladká. Dvouosá nečleněná fasáda do někdejší ulice k Husmarku je překlenutá prampouchem. Dům je celý podsklepen, dispozice shodná s přízemím. K ulici 2 velké sklepy (kamenná valená klenba s otisky šalování), v zadním traktu čtvercový sklep křížově klenutý s úzkou valeně klenutou chodbičkou vlevo a vzadu s další chodbou ke schodišti. V přízemí 2 části, levá obdélná, hlubší, pravá lichoběžná. Uprostřed je chodba zaklenutá dvěma poli křížové klenby s hřebínky. Vlevo plochostropá místnost, za ní křížově zaklenutá místnost, vpravo místnost klenutá valeně s lunetami. Některé místnosti 1. p. mají stropy s fabiony. Původní renesanční krov.