radnice - Andělská kolej

Andělská kolej, patřící Karlově universitě, se počátkem 20. stol. dostala do vlastnictví pražské obce, která ji využila pro novostavbu nové úřední budovy. Vzdor protestům pražské veřejnosti byly zbořeny románské domy čp. 16 a čp. 31 . Zachováno zůstalo pouze románské přízemí - dnes v úrovni sklepů. K realizaci novostavby byl vybrán projekt V. Ježka a O. Koutského. Provedl ho v l. 1927-28 stav. František Strnad. Podle nápisu u vrátnice v chodbě ?Z této budovy zaznělo 5. května 1945 v 11,25 hodin první svobodné vysílání městského rozhlasu. Budova v nárožní poloze je rozvržena do tří dvoutraktových (v čelní části třítraktových) křídel na půdorysu připomínajícím písmeno V. Pětiosou fasádu do ul. U radnice člení trojosý risalit, dole s třídílným lisenovým rámem. Fasády jsou v přízemí bosované, ve vyšších částech hladké, dělené vodorovnými spárami. Objekt má dva suterény (do nichž jsou pojaty tři izolované románské objekty), pět pater s ustupujícím 6. p., rovné střechy.Konstrukci budovy tvoří železobetonový skelet vyplňovaný cihlami. Dřevěné čtyřdílné dveře chrání dekorativní mříž, uměleckořemeslně cenné jsou kyvadlové dveře v chodbě a tyčové zábradlí dvouramenného schodiště, vysunutého částečně z těla budovy do dvora. Románské sklepy vyzděné z kvádříkového zdiva a s pův. valenou klenbou jsou situovány mimo hl. budovu v nároží Kaprové a Platnéřské ul. Nejvýznamnější prostor je zaklenut čtyřmi poli křížové bezžebrové klenby, spočívající na středním sloupku. Po již. straně přiléhal k této místnosti (dříve přízemní) úzký schodištní prostor, po sev. straně další obytná místnost, přidaná však patrně v mladší románské fázi.