pomník italských karbonářů

Mramorový pomník je tvořen vertikálou lapidárního kvádru vyrůstajícího ze třístupňového podstavce umístěného na čtyřboké kamenné základně. Po stranách pomníku jsou umístěny dva nižší hranoly s patkami a vrcholovými římsami nesoucí dnes květinové vázy. Na čelní straně hlavního pilíře a jeho podstavce se nachází nahoře bronzový reliéf vlčice krmící Romula a Rema a pod ním kovové reliéfní nápisy v kapitále: MORTI/PER LA REDENZIONE D´ITALIA/NELLE CARCERI DELLO SPIELBERG/FVRONO QUI SEPOLTI// OROBONI FORTVNATO/13. VI. 1823// VILLA ANTONIO/23. VI. 1827// MORETTI SILVIO/ 21. VIII. 1832// ALBERTINI CESARE/10. X. 1833// VINCENTI GIOVANNI/21. III. 1845// …FIGLI D´ITAL(I)A/TERRA/DA COMMISSIONI/DI STATO SEGRETE/FVOR DI LEGGE/AVSTRIACHE/IN SVOLO ITALIANO/CONDANNATI/A MORTE/COME CARBONARI…// MARONCELLI/ADDIZIONI//. Na podstavci se na horním stupni nachází nápis: ERECTO DALLA DANTE ALIGHIERI/COMITATO DI BRNO/IL 25. OTTOBRE 1925//, na spodním stupni nápis: SYNOVÉ ITALIE ODSOUZENI RAKOUSKÝMI/TAJNÝMI STÁTNÍMI KOMISEMI MIMO ZÁKON/NA ITALSKÉ PŮDĚ K SMRTI JAKO KARBONÁŘI.// MARONCELLI// Na čelní straně levého bočního kvádru se nachází reliéfní nápis v kapitále: MAJORVM/GLORIA/POSTERIS/LVMEN/EST//, na čelní straně pravého kvádru nápis: SVNT/MORTVI/SED/SEMPER/VIVENTES//.