1000136706 - zřícenina hradu Radeč
zřícenina hradu Radeč
hrad
stavba-ostatní
archeologické stopy
torzální

anotace

Menší středověký opěrný bod ve výrazně dominantní poloze, snad v souvislosti s významnými nalezišti železní rudy.

dějiny

O hradu nejsou písemné zprávy, Podle archeologických nálezů pocházejících z 19. století byl hrad osídlen ve 14. století. Jako pustý připomínán prvně v urbáři z r. 1652.

Lokalita v dobrém stavu, po objektech hradu se však kromě příkopu a částí valu nedochovaly stopy.

popis

Lokalita je situována na drobném skalnatém výběžku na S hraně hory. Od předpolí byl hrad oddělen obloukovitým příkopem a vnějším valem. Čelo hradu tvořila skalní bariéra s průrvou, která snad sloužila jako vstup. Druhou možností vstupu je rampa kolem V konce bariéry. Ústřední část tvořila do skály vylámaná plošina. Nad strmým S rázem stála snad zděná budova, po níž se v minulosti dochovaly nepatrné zbytky zdiva a malty.

• Kód CZ 16397, Těškov, ves, Těškov, Rokycany, Plzeňský kraj

• les