dům U Černé lišky

Nárožní třípatrový dům s pětiosým průčelím do Staroměstského nám. a čtyřosou fasádou s sv. Mikuláši. V přízemí hl. průčelí vstup v kamenném ostění s lištou, oušky a kapkami, vpravo i vlevo krámové vstupy v kamenných ostěních. V krajních osách okna v plochých šambránách s lištou. Nad přízemím a 2. p. probíhá římsa, po stranách ploché omítkové lisény až k hlavní římse. Okna 1. a 2. patra v plochých šambránách s lištou, ve třetím patře okna nižší, stejně řešená, s lichoběžnými klenáčky ve vrcholech. Hl. římsa jednoduše profilovaná. Severní fasáda má dvě střední osy v nepatrně předstupujícím risalitu. Jinak řešení fasády shodné. Střecha polovalbová. Dům je téměř celý podsklepen třemi gotickými sklepy. Největší nárožní sklep, dnes přepříčkovaný, zaklenula kamenná valená klenba s otisky bednění a dvojice pasů z opukových kvádrů. Gotickým portálkem se vchází do menšího záp. sklepa, v jeho zdi další půlkruhový gotický portálek. Třetí sklep rovněž valeně klenutý. Gotické zdivo pokračuje v přízemí pouze na jižní a západní straně. Vstupní valeně klenutá chodba vede ke schodišti, do 1. p. jednoramenné, pak čtyřramenné, pilířové, zaklenuté plackami (ve 3. p. s pozdně barokním či raně klasicistním zděným prolamovaným zábradlím). V pravém nároží a po levé straně chodby prostory valeně klenuté. Místnosti v patrech plochostropé, v 1. p. s fabiony.