pomník zakladatele parku Christiana d´Elverta

Ve špilberském parku při severovýchodní stěně severního bastionu pevnosti je umístěna přízední architektura pomníku Christiana d'Elverta, starosty města Brna (v letech 1861-1864 a 1870-1876) a zakladatele městského parku na špilberském kopci. Na dvoustupňové základně je osazen sokl z kamenných desek doplněný po stranách dvěma volně vystupujícími hranolovými pilíři s ořímsovanými patkami a římsovými hlavicemi a dekorativními reliéfními kruhy. Sokl je ukončen římsou, na níž spočívá plochý cihlový nástavec završený po stranách párem hranolových výstupků svírajících pultovou stříšku s prejzovou krytinou. Ze střední části nástavce vystupuje edikulová architektura s dvojicí pilastrů s korintskými hlavicemi nesoucími kladí završené ořímsovaným trojúhelníkovým štítem dekorovaným pásem zubořezu dole a palmetou nahoře. Vnitřní plochu edikuly vyplňuje mramorová deska s kruhovým medailonem, z jehož rámu vystupuje reliéfně zdobená volutová konzola nesoucí bronzovou bustu Christiana d´Elverta. Na desce se nachází rytý zlacený nápis v kapitále: DEM GRÜNDER DIESER ANLAGEN/CHRISTIAN D´ELVERT/BÜRGERMEISTER VON BRÜNN/1861 BIS 1864 UND 1870 BIS 1876/WIDMETEN DIESEN DENKSTEIN/DIE BEWOHNER VON BRÜNN/1883//. Níže, na základně edikuly se nachází menší destička s reliéfním českým nápisem - přepisem horního nápisu. Původní dekorativní litinové vázy a mřížka chybí.