hradiště Ždár

Hradiště na vrchu v nadm. výškou 629 m. Opevněná plocha se skládá z vnějšího a vnitřního hradiště s kamennými valy, z nichž mohutnější a výrazněji dochovaný je val obklopující vnitřní hradiště (akropoli). Hradiště je opevněno valy ze Z a J, na S a V je chráněno příkrým skalnatým svahem. Vnější val, položený níže ve svahu, je dosud patrný jen na Z a JZ straně, jeho celková délka je 660 m, výška z vnější strany do 1,5 m, z vnitřní strany do 0,5 m. Celková opevněná plocha činí asi 24 ha. Vnitřní val v délce 240 m obklopuje obdélnou plochu o rozloze asi 1 ha.místo brány. V minulosti na ploše hradiště a v jeho okolí ojedinělé nálezy keramiky a bronzových předmětů. Hradiště nebylo podrobněji archeologicky zkoumáno. Lokalitu pokrývá vzrostlý smíšený, převážně smrkový les.