dům U Červené růže

Řadový, třípatrový, čtyřosý dům, původně gotický, r. 1846 přestavěn ve stylu pozdního klasicismu. Přízemí je členěno pásovou rustikou, jsou zde prolomeny čtyři vstupní otvory s rovným nadpražím, ve středních osách v kamenném ostění. Nad přízemím probíhá jednoduchá kordonová římsa, nad níž je hladký pás, ukončený průběžnou podokenní římsou oken 1. patra. Okna 1. p. jsou rámována profilovanými šambránami a mají pravoúhle vyložené nadokenní římsy. Nad 1. p. probíhá plochá mezipatrová římsa. Členění druhého a třetího patra je shodné s prvním, pouze ve 3. p. je nad okny místo říms průběžný neprofilovaný pás. Dvorní fasáda má předsazeny klasicistní pavlače na hrubě profilovaných krakorcích, s kovaným klasicistním zábradlím. Dům je třítraktový na lichoběžném půdorysu, částečně podsklepen (velký sklep s valenou kamennou klenbou zesílený dvěma cihlovými pilíři a pasy, dva menší sklepy s valenou klenbou, rovněž středověkého původu). V přízemí valená chodba s dvojicí pasů, všechny přízemní místnosti jsou valeně klenuté, v zadním traktu půlkruhové schodiště.