hrad Nový Hrádek

Lokalita představuje rozsáhlé a dobře uchované pozůstatky hradu na skalnaté šíji ostrohu s převýšením přes 70 m nad tokem Dyje. Původní hrad má podobu dvou soustředných oválů mohutných, měkce tvarovaných zdí. Ovál jádra s osami 41 a 19 m tvoří hradba 2,15-3 m silná a až 13 m vysoká. Je dochována po ochoz, místy s ozuby cimbuří a prolomena je jen dvěma otvory. Brankou na jihovýchodě a otvorem palácového arkýře na protější straně. Portál branky je opatřen vpadlinou pro padací můstek. Hlavním stavením byl dvojprostorový a zčásti podsklepený palác přiložený k hradbě. Náročnějším prvkem plochostropé stavby byl zmíněný arkýř a místnost, k níž příslušel, je vybavena krbem. Druhé obytné stavení vzniklo přepažením jihozápadního cípu nádvoří. Nejmladší a nejsložitější je útvar v severovýchodním koutu. V patře krátkého křidélka paláce mohla snad být kaple, na niž je přiložena místnost se dvěma klenebními pasy. Pozoruhodné jsou dvě cisterny s ohlubněmi z pískovcových kvádrů, vysekané do skály mezi oba paláce. Vnější plášť hradby (tl. 2-2,8 m) byl nižší (7,5 m) a na dvou stranách zčásti zmizel. Na západě je vidět zazděný otvor brány, která sloužila před zřízením bočního předhradí. Potom vně hradby na jihozápadě vznikl pětiboký přístavek s bránou, k níž vedla dřevěná mostní rampa. Od otvoru ve vnějším plášti směřovala mezihradbím k brance jádra. Parkán mezi vnější a vnitřní zdí to umožňoval, ale byl natolik úzký (3,5-6 m), že nedovolil zastavění. Jen ve skalním výchozu na jihozápadě je vytesána další cisterna. Poblíž ní je vstup do skalního lochu, jenž je zahlouben pod jádro hradu.