Učitelské domy

Domy byl postaveny v závěru pražské asanace. Zaujímají jednu stranu prostoru za hotelem Intercontinetal. Stavbu domu projektoval O. Novotný pro Družstvo pro stavbu učitelských domů, plány byly dokončeny v říjnu 1919. Podobnou stavbu realizoval Novotný pro Družstvo domovina ve Znojmě. Domy byly postaveny jako dva řadové a jeden nárožní s jednotnou architektonickou koncepcí, nerozlišující jednotlivé domy. Jsou čtyřpatrové s pátým atikovým patrem završeným štíty. Celý blok je komponován jako jednolitý celek. Parter je střídavě pročleněn výkladci a okny, nad kterými vybíhají římsy s kubistickým diamantovým dekorem. Mezi nimi vynikají zapuštěné vstupy, rámované lomenými masivními portály. Vstupní prostory jsou zaklenuty klenbou a chráněny dekorativní mříží. Fasáda je jasně geometricky utvářená, oživují ji vložené arkýře a řada dekorativních kubistických prvků – především diamantových tvarů a vějířů. Patra završuje ostrohranná římsa, nad kterou vystupuje další patro s vpadlinami a vějíři mezi okny, které je završeno prostupujícími se trojúhelnými štíty. Působení fasády umocňuje kombinace šedé a hnědé barvy omítky a načervenalého nátěru oken a výkladců.