dům U Pštrosů

Dům se v pramenech poprvé objevuje v roce 1400, v polovině 16. století byl nazýván „U pštrosů". Má gotické jádro a to až do výše prvního poschodí, gotické jsou rovněž klenby sklepa, klenba velké místnosti a malé přilehlé zadního traktu v 1. patře, kdy byl dům nastavěn o další patra nelze přesně říci, nejpozději v raném baroku. Fasáda je již klasicistní. Řadový dvouposchoďový dům se sedlovou střechou a štítem. Uliční fasáda je čtyřoká, se středními osami sdruženými. Přízemí je prolomeno třemi pískovcovými portály půlkruhově ukončenými s vrcholovým klenákem. Zcela vpravo jsou vstupní dvoukřídlé klasicistní dveře s proskleným nadsvětlíkem. Patra oddělují kordonové římsy. Okna jsou rámována páskovými šambránami s uchy, v parapetu mají lisenové rámce. Mezi sdruženými okny pater je štuková kasulová kartuše. Nad korunní římsu se zvedá štít s projmutými volutovými křídly a dvojicí okének ve středu. Dvorní fasáda se obrací do dvora Clam- Gallasova paláce. Interiér: Dům má dvojtraktovou dispozici, s jednoramenným schodištěm z klasicistního období. Sklepy jsou klenuty valenou klenbou, pouze v jednom místě je cihlová. Ostatní interiery mají novodobou úpravu.