činžovní dům U Černého beránka

Na místě dnešního domu stály původně čtyři, svým původem středověké domy, (patrně i včetně fary od sv. Linharta), které byly zbořeny, aby na jejich místě vznikla novostavba podle plánů I. Ullmanna. Tato novostavba byla jednou z prvních, které zasahovaly do dosavadního středověkého rázu města. Při výkopu na dvoře byly odhaleny zbytky románské klenuté stavby. Nárožní čtyřkřídlý třípatrový dům s neorenesanční fasádou s okoseným nárožím. Parter je prolomen vysokými výkladcovými okny s půlkruhovými nadsvětlíky, chráněnými dekorativní mříží. Fasádu pokrývá ploché kvádrování. Při krajních osách a při nárožích jsou okna 1. a 2. patra zvýrazněna rizalitem a výraznějšími suprafenestrami v podobě kladí a tympanonu, nesenými pilastry. Okna 1. patra mají frontony v podobě tympanonu, neseného volutovými konzolkami, ve druhém patře konzolky nesou přímou nadokenní římsu. Okna 3. patra mají přímé úseky nadokenní římsy. Nad nimi je polopatro s volskými oky, mezi nimi jsou konzole, nesoucí korunní římsu. Průjezd je zaklenut valenou klenbou s lunetami. V interieru je visuté podkovovité schodiště. Původní dvůr je dnes zasklen jako hotelová hala.