dům U Bílého lva

V pramenech se dům objevuje k roku 1403, již o pár let později je zachycen jeho název, užívaný dodnes : "U Bílého lva". Dům má gotické základy na románském terénu. Prvotní dům byl ještě v gotickém období přestavěn. Dochovaný portál je z doby kol. 1400. Podoba domu k roku 1743 je zachycena na vyobrazení korunovačního průvodu Marie Terezie. Jeho podobu zcela změnila přestavba na rozhraní rokoka a klasicismu. Bylo navýšeno patro, pozměněna fasáda. K radikální změně došlo ještě roku 1861, kdy bylo vloženo nové schodiště a přistavěno zadní křídlo. Za druhé světové války proběhla nekontrolovaná přestavba, po které zbyla pouze přední fasáda, přední trakt a části obvodových zdí. Ve sklepích jsou ještě gotické detaily. Řadový třípatrový pětiosý dům s mansardovou střechou se třemi vikýři. V přízemí vpravo je segmentově ukončený výkladec s kamenným ostěním, vlevo je gotický lomený portál s výžlabkem, jehož povrch pokrývají rosetky, ve vrcholu oblouku je erb s dvouocasým lvem. V portálu je kopie luisézních vrat. Okna v patrech jsou velmi hustě řazena, v parapetech mají jednoduché ploché obrazce. Okna prvního a druhého patra mají střídavě segmentové a zašpičatělé římsy, okna 1. patra mají v suprafenestrách rokajové motivy. Nad středním oknem je figurální reliéf se Zmrtvýchvstáním Krista. Nad fasádu vystupují z mansardové střechy rovnoběžné s fasádou tři vikýře segmentově ukončené. V přízemí v přední části jsou křížové klenby, vlevo s pásky na hranách, s lístečky a valená klenba s lunetami.