dům V Ráji

Dům se v pramenech objevuje poprvé roku 1374. Je označen jako dům Anděla lékárníka. V roce 1726 se objevuje pojmenování "v ráji". Na parcele patrně již na konci 13. století vyrostl románský objekt o třech místnostech. Někdy po polovině 14. století byl vystavěn velký gotický dům, jehož zdi stoupají až do úrovně 2. patra. V pozdně gotickém období byla postavena ve dvorním křídle místnost s hvězdicovou klenbou. Z renesanční úpravy pochází klenby přízemí. O barokní fasádu přišel dům při přestavbách v 19. století. Trojkřídlý dvoupatrový nárožní dům s klasicistní fasádou. Přízemí pokrývají krámské výkladce. Fasádu člení pouze okna, v 1. patře s římsou parapetní a nadokenní, nesenou konzolkami. Z valbové střechy vystupují drobné novodobé vikýře. Dvorní fasády jsou bez zajímavosti, zadní křídlo je dvoupatrové s pavlačí. Interier: v hlavní budově jsou dvě prostory valeně klenuté a místnost se štukovou výzdobou.V zadním dvorním traktu jsou renesanční křížové klenby s vytaženými hřebínky. V severním dvorním křídle vyniká prostor s hvězdicovou klenbou s hruškovitě profilovanými žebry. Ostatní prostory jsou nezajímavé. Sklepy: Vede do nich původní kamenné schodiště. V gotickém sklepě jsou dochované detaily z románské doby i prvky gotické, románské se dochovali tři klenuté prostory ve střední části, stavěné z kvádříkového zdiva.