dům U Bílého lva

Ze středověké etapy stavebního vývoje domu se dochovaly kamenné valeně klenuté gotické sklepy s otisky šalování. Po r. 1706 zásadní raně barokní přestavba (výsečové valené klenby v průčelních traktech po obou stranách průjezdu) na zájezdní hostinec U bílého lva. r. R. 1925 byl hotel Meteor přestavěn firmou arch. J. Králíčka a ing. R. Šolce, r. 1935 fa. Králíček a Šolc provedla nové řešení vchodu do hotelu oddělením od průjezdu ke garážím. 1948 většina pokojů změněna na kanceláře, Řadový čtyřpodlažní čtyřkřídlý dům na nepravidelné parcele s vnitřním dvorem. Barokizující symetricky komponovaná fasáda završená nad korunní římsou trojúhelným štítem s kasulovým okénkem a ženskou bustou ve vrcholu (Noc se srpkem měsíce ve vlasech), z obou stran navazuje zděná atika s vázami na pilířcích. Okenní osy jsou rámované složitě tvarovanou suprafenestrou se lvím maskaronem a nápisem ve stuze, ve štukové výzdobě použito motivů střapcových závěsů, čabrakových hlavic, volutově stáčených lišt, klenáků, uch, kapek, tumbovitých a vykrajovaných parapetů. Okna 3. p. rámují ploché šambrány, středové podložené klenáky přesahují do korunní římsy. Hl. schodiště obložené mramorem. /podle UPP, ed. R. Baťková, Academia, Praha 1998/