dům U Tajovských

Klasicistní objekt je situovaný v centru historické středověké zástavby Petrské čvrti. Původně středověká (gotická) stavba přestavěna (r. 1780) a v r. 1846 - 47 nahrazena klasicistní novostavbou dle plánů J. Kudláčka, zadní dvorní křídla provedl Jos. Liebl. V r. 1904 byla provedena úprava fasády (odstranění lisen, úprava římsy a nový portál i balkonové zábradlí). Jedná se o řadový třípodlažní dům na půdorysu U (hlavní objekt, levé podélné a zadní příčné dvorní křídlo). Ve styku hlavního objektu a levého dvorního křídla je umístěno schodiště. Dům částečně podsklepený (pozůstatky dřívějších staveb), krytý sedlovou a pultovými střechami. Uliční fasáda je ve 2. a 3. NP sedmiosá, v přízemí mezi novodobě upravenými výkladci je v ose objektu umístěn klenutý portál, nad ním, na volutových krakorcích zdobených ženskými hlavami, je balkon s kovaným zábradlím. Obdélný vstup na balkon je lemovaný profilovanou šambránou s klenákem v překladu rámuje edikula, jejíž toskánské pilastry podpírají rozlomený segmentový fronton s polokoulí uprostřed. Všechna okna jsou svisle obdélná, rámovaná profilovanými šambránami, které jsou doplněny ve 2. NP rovnými nadokeními a průběžnou parapetní římsou a ve 3. NP klenáky a parapetními římsami s čabrakami. Fasády dvorních křídel řešeny s otevřenými pavlačemi, které jsou neseny v 1. a 2. NP kamennými profilovanými podporami.