dům U pěti ran Krista Pána

Klasicistní objekt situovaný v centru historické středověké zástavby Petrské čvrti. Byl nazýván též U husarů, Salisovský, Sylizovský nebo U pěti ran. První doklady o stavbě ze 14. stol., pozdější barokní objekt byl zbořen a nahrazen klasicistní novostavbou. Jedná se o řadový 3-podlažní dům se sedlovou střechou postavený na úzké středověké parcele, který vlevo mírně předstupuje před uliční frontu. Objekt zastavuje prakticky celou plochu pozemku, zaklenutým průjezdem umístěným v krajní levé ose přízemí je přístupný minimální dvorek. Patra jsou přístupná dvouramenným pilířovým schodištěm, nástup je z průjezdu. Uliční fasáda je hladká, ve 2. a 3. NP 3-osá, v přízemí 2-osá. Horizontálně je členěna římsami a ukončena výrazně profilovanou korunní římsou. Dvorní fasády jsou řešeny pavlačemi uzavřenými dřevěnou prosklenou stěnou, s viditelnými kamennými krakorcemi v 1. NP. V rámci rekonstrukce včetně půdní vestavby byl ve dvoře přistavěn osobní výtah, prostory půdní vestavby jsoou v uliční části prosvětleny průběžným vikýřem. Podsklepení dle literatury je klasicistní.