klášter augustiniánů kanovníků na Karlově

Bývalý klášter augustiniánů kanovníků na Karlově. Areál sestává z budov: 1, Kostel Panny Marie a sv. Karla Velikého 2, Stará prelatura 3, Nová prelatura 4, Konventní budova 5, Socha císaře Karla IV. od Josefa Maxe z r. 1837 6, Socha sv. Jana Nepomuckého (?) 7, Park 8, Zahrada 9, Ohradní zeď 10, Vstupní brána 1, Kostel Panny Marie a sv. Karla Velikého 1350 založen Karlem IV.,1377 vysvěcen, 1420 vypálen husity, 1498 klenba presbytáře - znovu vysvěcen, 1575 klenba lodi, 1611 pobořen za vpádu Pasovských, 1704-8 přístavba Svatých schodů a Betlémské jeskyně pod nimi, 1733-38 nová kruchta a balkony od F.M. Kaňky, 1756 střechy, 1785 zrušen a odsvěcen, v klášteře zřízen chorobinec, 1789 znovu vysvěcen. Gotická stavba s oktogonální lodí, k níž se pojí presbytář o jednom poli křížové klenby s paprsčitým polygonálním závěrem, a s hranolovou věží na západě. Na jižní straně se připojují Sv. schody s Betlémskou kaplí, na severní straně obdélná barokní předsíň, v ní lomený gotický portál s římsou, zdobenou kraby a vrcholovou kytkou. Presbytář s opěrným pilířem v ose. Jednou odstupněné opěráky, završené barokní atikovou zídkou. Zastřešeno barokními báněmi s lucernami. V interiéru v presbytáři vítězný oblouk profilován třemi hruškovci, hrušková žebra vybíhají ze svazkových přípor, které s největší pravděpodobností měly původně listové hlavice. Loď zaklenuta kupolí hvězdicovitého vzoru podle svorníku datovanou k r. 1575, dosedající na gotické válcové přípory s listovými hlavicemi, při vítězném oblouku kružbové konzoly. 2, Stará prelatura Jednopatrová stavba obdélného půdorysu z doby kolem r. 1660, přiléhá ke kvadratuře na severovýchodním konci. Stavba členěna lizénami, patro odděleno kordonovou římsou. Přízemí zabírají obdélné, pravoúhle zakončené okenní osy, lemované šambranami. V patře obdobná, jen navíc s parapetními výplněmi a suprafenestrami se štukovou výzdobou, završeny jsou střídavě trojúhelným a segmentovým frontonem. Kryto sedlovou střechou s drobnými střešními vikýři, krytina prejzová. Vstupní pískovcový portál půlkruhově zakončený, lemován ostěním, které je na nárožích konkávně vykrojeno. Úprava fasády pochází z Kaňkovy úpravy z r. 1716. 3, Nová prelatura- Kaňkova novostavba z r. 1716. Naléhá kolmo na Starou prelaturu. Je obdobně členěna lizénami, okenními osami s čabrakovými šambranami, s vegetabilní ornamentikou v suprafenestrách. Vstupní portál pravoúhlý, lemován ostěním s ušima, v nadpraží štukový štít, zakončený segmentovým frontonem. Dvorní severní fasáda hladká, členěna kordony, okenními osami v patře pouze se šambranou, ve 2. patře opět s vegetabilní motivikou a s frontony. 4, Konventní budova Čtyřkřídlá budova gotická, barokně upravená kol. 1660. Naléhá na zvonici konstela. V jižním křídle kaple sv. Karla Velikého. Dochovány lomené oblouky arkád ambitu. Křídla jsou patrová, dvoutraktová, pouze východní křídlo je jednotrakt. 5, Socha císaře Karla IV. od Josefa Maxe z r. 1837 Do půlkruhově zakončené niky, lemované pilastrovou edikulou s kladím, na němž je posazen trojúhelný tympanon, je vsazena socha Karla IV. v podživotní velikosti. Korunovaný panovník je podán v kontrapostu levé nohy. Pravicí se opírá o pult s knihou, v levici drží jablko. Ve vlysu nápis Karel Cžwrtý Otec Cžechů. 6, Socha sv. Jana Nepomuckého Bohužel nenalezena. Nedohledány ani zmínky o ní. 7, Park Typ městského veřejného parku. Byl vytvořen v r. 1903 na místě původního klášterního hřbitova a místě po zbouraném novoměstském opevnění. Nachází se východně od kostela. Jde o anglický park s volnou výsadbou dřevin. Dominují platany. 8, Zahrada Původní prostor klášterní zahrady dnes ustoupil vytvoření dětského dopravního hřiště. Prostor je neorganizovaně poset stromovím a trávníky. 9, Ohradní zeď Jedná se o zeď, obíhající budovu bývalého kláštera na severozápadní straně. Jednoduché cihlové zdivo je omítáno. Na vnitřní straně je asi v polovině výšky situována stříška, krytá prejzy. Prejzovou krytinou je zastřešen rovněž vrchol zídky. Dochovala se pouze jedna výklenková kaplička, vsazená do zdi. Je tvořena půlkruhově zakončenou nikou, lemovanou pilastrovou edikulou, držící kladí, završené trojúhelným nástavcem. Ve vrcholu je vsazen kříž. 10, Vstupní brána je tvořena půlkruhově zakončeným vstupem a nad ním posazeným štítovým nástavcem. Ten tvoří obdélná deska, lemovaná po stranách dvěma pilastry, a k ní jsou připojena volutová křídla. Obdélná deska vrcholí trojúhelným štítem. Uprostřed desky nástěnná malba s výjevem Nanebevzetí Panny Marie. Na vnitřní straně ve štítu sluneční hodiny.