dům U Zlaté hrušky

Parcela obsahuje dvě městiště, čp. 150 (východní) a bývalé 151 (západní), spojené v r. 1941, přičemž ve 14. stol. zde existoval dům "U žaludů" (později "U zlatého žaludu",od 18. stol. "U zlaté hrušky") již na obou dnes znovu spojených parcelách. Není známo kdy byl rozdělen. Průčelí domu čp. 150 upraveno s radikální přestavbou objektu někdy po r. 1723, kdy jej zakoupil J. V. Kaňka a držel až do r. 1738. Nebývalý vzrůst jeho ceny při prodeji potvrzuje rozsáhlou vrcholně barokní přestavbu. Pravý objekt, zvaný "U zlaté botky" (později "U Panny Marie") byl přestavěn včetně průčelí až někdy v pozdním 18. stol. V 60. letech 20. stol. zahájena přestavba, vzápětí přerušená a nedokončená, která odstranila stropní konstrukce. Výrazné stavební zásahy provedeny při celkové rekonstrukci cca 2003/2004 (novostavba dvorního křídla, úpravy podkroví, interiéry, aj.) Býv. dům čp. 150 má průčelí symetrické, z doby po r. 1723, barokní tříosé a dvoupatrové se zděným střešním vikýřem s volutovými křídly. V přízemí dva vstupy - vpravo do chodby, vlevo krámcový. Oba jsou rámovány pásovými šambránami s uchy; okna v 1. p. se suprafenestrami, na středu s římsou segmentovou, po stranách římsy obloukem zvlněné. Vlys ve dvou plánech, se štukovou kartuší. V 2. p. na šambrány navazují pouze klenáky, u středního okna drobný štukový útvar. Pod střednímn oknem prvního patra je v parapetu reliéf domovního znamení - hruška. Dispozici levého domu čp. 150 tvoří hloubkový dvoutrakt, který byl změněn v baroku na příčný třítrakt. Sklepy jsou gotické, valeně klenuté. Na pravé straně prochází přízemím chodba, vlevo prodejna, ve středu schodiště a vzadu komora. Klenby jsou oválně valené, vzadu v chodbě je segmentová klenba, vlevo vzadu s pětibokými výsečemi. Průčelí býv. domu čp. 151 je pozdně barokní z pokročilého 18. stol., symetrické, tříosé. Okna rámují stuhové šambrány, v 1. p. s nadokenními přímými římsami, ve 2. p. s vrcholovými klenáky. Střešní vikýř doplňují volutová křídla. Dvorní průčelí v rozestavěném stavu obsahuje pozoruhodné zbytky gotické cihlové výstavby. V přízemí se zachovala lichá arkáda na šířku domu, v patře dvě liché arkády se zbytky oken a mladším osovým oknem gotickým, které pův. systém zrušilo. V 2. p. jsou dvě okna barokní. V domě čp. 151 (vpravo) se ve větším rozsahu zachovaly stropní konstrukce předního traktu, zčásti s gotickými řezanými trámy. V zadním traktu býval vnitřní srub, který zanikl, je ale sledovatelný v otiscích na zdech. Pozoruhodný je přední díl s bočními stěnami členěnými lichými gotickými cihlovými arkádami, pův. režnými, omítanými ve výplních, se zbytky gotických maleb. Sklepy jsou gotické, valeně klenuté.