klášter Na Zderaze

Areál kláštera Na Zderaze je situován v lokalitě, kde církevní stavby jsou doloženy od 11. stol. - kostelík sv. Petra a Pavla, od 12. stol. jsou pozemky v držení křižovníků strážců Božího hrobu Jeruzalémského, kteří zde postupně budovali svůj klášter (13.stol. novostavba chrámu, 14.stol. - konvent, škola, špitál, 15.stol. - obnova areálu po husitských bouřích, 16.stol. - převedení na ženskou větev řádu a prodej, 17.stol. - obnova konventu). V 18.stol. (1715), díky finačnímu odkazu a prostředků ze solní poklady, začala výstavba nového areálu, který měl mít kostel, konvent pro 84 řeholníků, kapli Božího hrobu, probošství a hospodářské budovy. Do zrušení kanonie (1784) nebyly všechny stavby dokončeny. V r. 1789 byl areál pronajat armádě a v r. 1898 České polytechnice. V r. 1905 v rámci přestavby pro univerzitní funkci byly všechny stavby vyjma probošství a kaple zbourány. V současnosti po GA areál zahrnuje tyto stavby: 1.kaple Božího hrobu (ve dvoře čp. 276) 2.bývalé probošství křižovníků, čp. 269 3.bývalá škola, čp. 270 4.dům Na červeném poli, čp. 271 5.Nigroniovský dům, čp. 275