Novomlýnská vodárenská věž

Vodárenská věž je architektonicky strohá hranolová šestipodlažní stavba na čtvercovém půdorysu cca 9,5x9,5 m a poměrně nízkou stanovou střechou s námětky. Současnou barokní podobu získala po přestavbě roku 1668, při které bylo použito některých původních fragmentů renesančního předchůdce z let 1602-06 (portál s nadsvětlíkem použit z dřívější stavby). Věž vodárny v dřevěném provedení stála na tomto místě však už před rokem 1484. V důsledku regulace Vltavy se ocitla na pokraji zástavby, zásobování vodou sloužila do roku 1877. Uzavření, zastropení komor v jednotlivých podlažích je novodobé, z doby, kdy věž už ztratila svoji funkci. Nosné jádro zdí je vyzděno z lomového kamene, obklad tvoří pískovcové kvádry, střecha nad bohatě profilovanou římsou je kryta prejzami. Dispozice sestává ze dvou soustředných hranolů, mezi nimiž stoupá schodiště, uprostřed jsou komory vzniklé dodatečným přepatrováním šachty prkenným záklopem. Nejvyšší patro tvoří ochoz s 12 okny.