dům U Černého hada

Levý dům má renesanční novodobě upravenou fasádu. V přízemí jsou jednotné portály (novodobé). Fasáda je zcela hladká, členěná jen okny, nad římsou se zvedají obloučkové štíty členěné pilastry. Nárožní část si ponechala svou pozdně barokní fasádu: Přízemí je prolomeno segmentově ukončenými krámcovými vchody s páskovým orámováním a vrcholovým klenákem. Patra dělí pilastry vysokého řádu s volutovou hlavicí zdobenou páskovým motivem. Okna všech pater rámovaná páskovou šambránou a jsou propojena do vertikálních polí parapety s vykrajovanými poli a suprafenestrami. Nadokenní římsa je bud zašpičatelá, nebo má segmentový tvar. V suprafenestře jsou v dekorativních kartuších umístěny medailony s profily imperátorů nebo hlavičky. Okna 2. patra mají v suprafenestře mušlové a volutové motivy. U oken třetího patra je místo římsy rozvilinový motiv. Interiér: Románský palác tvořil sál o čtyrech křížových klenbách sklenutých na střední sloup, ke kterému se pojily menší prostory. Stěny jsou z opukového kvádříkového zdiva. Na tyto prostory navazují sklepy gotické. Dispozice levého domu byla novodobě zcela upravena, pouze krov se dochoval renesanční. Nárožní dům má původní členění, kterému vévodí barokní schodište nad podestami křížově klenuté. Přízemí je klenuté valenými klenbami.