Clam-Gallasův palác

Jedná se o nárožní budovu s hlavním průčelím do Husovy ulice. Průčelí je jedenáctiosé se třemi rizality, v přízemí po stranách proraženo dvěma edikulovými portály nesenými masivními figurami atlantu (M. B. Braun). Atlanti nesou loggii zakončenou ve druhém patře balkonem s kovaným barokním zábradlím. Průčelí do Mariánského náměstí probíhá v několika prostorových plánech, včetně předdvoří s klasicistní zdí, dvorkem s barokní branou a pavilonové nadstavby bývalého divadla. Proti hlavnímu vjezdu je umístěna kašna s postavou Tritona (M. B. Braun). Hlavní dvůr má čtvercový půdorys. Výzdoba hlavní budovy obsahuje štukovou, sochařskou a malířskou výzdobu soustreděnou v prostoru schodište. Ve sklepních prostorách zachován fragment románského zdiva, části gotických kleneb a pozdně gotické portálky.