kupecká nemocnice

Areál obsahuje: čp. 458/II; čp. 459/II (pozdně klasicistní dům - v současnosti neexistuje); zahrada - vzhledem k výstavbě výměníkové stanice na dřívějším nezastavěném pozemku zahrady, ochrana zúžena na část zahrady. Volně stojící patrová zděná omítaná stavba na obdélném půdorysu s širokým obdélným rizalitem na přední straně. Příčně obdélná okénka suterénu jsou lemována kamenným ostěním. Fasáda přízemí i patra prolomena obdélnými, pravoúhle zakončenými okny, lemovanými zalamovanou nadokenní římsou. Přízemí od patra odděleno kordonovou římsou. Nad okny korunní římsa, nad ní atika s kružbovým vlysem. Nároží rizalitu zpevněna nakoso postavenými opěrnými pilíři, vrcholícími fiálami. V ose rizalitu hlavní vstupní portál pravoúhlý s edikulou s lomeným obloukem v nadpraží s kraby a kytkou. Průčelí rizalitu členěno lomenými okny mezi opěrnými pilíři, vrcholícími fiálami. Dvorní fasáda členěna pravoúhle zakončenými okenními osami. Ve střední části vstupní sedlový portál, lemovaný pravoúhlým ostěním, k němuž vede schodiště s kružbovým zábradlím. Po stranách opěrné pilíře, vrcholící fiálami. V patře lomené okno, završeno stupňovitým štítem, zdobeným slepými kružbami. V interiéru dvoutrakt, do rizalitu vloženo mohutné trojramenné schodiště s gotizujícími pilíři s realistickými listovými hlavicemi. Segmentově valeně klenutá místnost kaple s dekorativními gotickými žebry na listových hlavicích. Zdobné oplocení objektu mezi kamennými pilíři. Zahrada vyasfaltovaná a z velké části zastavěná výměníkovou stanicí.