dům U Zlatého srpu

Na parcele dnešního objektu stály původně dva domky, které byly po požáru v roce 1616 stavebně spojeny. Z té doby je dochován rozvrh přízemí a prvního patra hlavní budovy. Roku 1841 byly provedeny klasicistní úpravy (nastavěno druhé patro, nové schodiště, pavlače) a posléze další úpravy během 19. století. Dům stojí na nepravidelné lichoběžníkové parcele. K hlavní budově přiléhají dvě krátká dvorní křídla. Hlavní fasáda je v patrech zdobena pásovou bosáží, v nejzazší pravé ose je vstup do domu, dále v celém přízemí výkladce a vchody do obchodů. Okna mají bohatě dekorované suprafenestry a parapetní pole. Korunní římsa je nesena drobnými konzolkami. Ve sklepích jsou dochovány klenuté gotické prostory, v přízemí a prvním patře klenby renesanční.