činžovní dům

V roce 1906, po úpravě nábřeží, byly na pozemcích bývalé Bubeníčkovy ohrady postaveny dva objekty (čp.2013 a 2014). Domy tvoří jednotný celek v neobarokním tvarosloví. Majitelem domu čp.2014 byl patrně arch. F.Jiskra, autor objektu a fasády sousedního čp.2013. Dům procházel drobnými úpravami v letech 1908-09, 1913, 1917, 1929, 1935, 1967 (vestavba podkroví), 1959, 1963 a v 90.letech 20.stol. Nárožní 6-podlažní podsklepený objekt se sedlovou střechou má zaoblené nároží zdůrazněné arkýřem umístěným ve 4.-6.NP a vygradované věží s cibulovou bání. Uliční fasády jsou náročně zdobeny arch. a dekor.prvky (průčelí obíhá ve výši 3.NP balkon s kovovým zábradlím a sloupky s vázami). Na úrovni 4. a 5.NP jsou na obou fasádách otevřené loggiové arkýře o šířce 3 os, tvořené sloupy s kompozitními hlavicemi a balustrovým nebo plným zděným zábradlím. Arkýře jsou podepřeny nesign.plastikami atlantů (obdoba vídeňských paláců J.L.Hildebrandta). Štíty původních podkrovních vestaveb v ose arkýřů s volutovými frontony výrazově navazují na české dientzenhoferovské baroko. Veřejný interiér domu je dochován s původními uměleckořemeslnými prvky (klenuté vstupní chodby, vestibuly, dvouramenné schodiště s ozdobným kovovým zábradlím, rámy dveří).