soubor nájemních domů V. Havla

Činžovní dům čp.1980 a čp.2000 Oba domy jsou shodně architektonicky řešeny. Dům čp.2000 postavil v l. l904-05 podle vlastního projektu Václav Havel, původní projekt byl ale mnohem dekorativnější než dnešní realizace. Vnitřní stavební úpravy objektu proběhly v letech 1907, 1910 a 1935. R. 1945 byl dům poškozen při leteckém náletu, 1946-47 obnoven. Rekonstrukce průčelí a vestibulu proběhla v r. 1996. Téměř identický dům čp.1980 postavila podle Havlova projektu v r. 1905 stav.firma J. Čámského. Řadový čtyřpatrový dům se zvýšeným přízemím na obdélné parcele, s trojtraktovou dispozicí. Uliční průčelí je trojosé, v 1.ose jsou loggie s kovaným zábradlím, ve střední ose na úrovni 1.-4.p. probíhá polygonálně tvarovaný arkýř, který převyšuje průčelí podkrovním patrem a vrcholí hranatou kopulí s prvkem kovové zeměkoule na špici. Průčelí je rovněž zvýšeno atikou na způsob cimbuří. 3.osu tvoří pouze široká šestidílná okna s podookeními římsami, v horní části členěná čtvercovými tabulkami, zachovány jsou pův.secesní rámy oken i dřevěné žaluzie. Fasáda přízemí a zvýšeného přízemí s pásovou rustikou, patra oddělena kordonovými římsami. V levé ose umístěn výklenek vstupu, zasahující přes obě spodní podlaží, zakončený segmentovým záklenkem a sedlovými motivy po stranách.