sanatorium

Volně stojící třípatrová nárožní budova sestávající ze dvou třítraktových křídel, 10 osé hl. průčelí se zvýšeným přízemím a středním rizalitem uzavírá v nároží válcová věž, v jejíž otevřené arkádě je vchod. Severní křídlo bývalého sanatoria O. Schneidera bylo postaveno podle projektu Č. Gregora a K. Starka v r. 1891, r. 1902 doplněno o jižní křídlo směrem k nároží do ulice Ke Karlovu a zároveň celé starší jádro zvýšeno (realizace 1908-09). Mimořádné architektonické kvality má i úprava celé budovy spolu se zvýšením na čtyřpodllažní z let 1928-29 od stavitele Blechy. Historizující architektonický výraz s vysokými stupňovitými štíty, inspirovaný nizozemskou renesancí, je založen na kontrastu režného zdiva a omítaných prvků. Střední arkýř doplňují po stranách balkony se segmentově vyklenutými čely. Do zahrady je průčelí 13 osé s krajními rizality (levý se segment. čelem). Mezi rizality mají obě horní přistavěná patra souvisle prosklené stěny. V interiéru je zachována řada hodnotných prvků:: vstupní vestibul za podloubím věže s kamenným obkladem a stylově čistým kovaným zábradlím, arkýřovitá dřevěná vrátnice, knihovna, kruhová klubovna v nejvyšším patře se secesními vitrážemi v oknech, obklady barevně glazovanými kachlíky a reliefní ženskou figurou, původní pozdně secesní dveře, aj.