činžovní dům

Rozlehlý šestipodlažní trojkřídlý nárožní dům s historizujícími průčelími do Senovážného náměstí a Dlážděné ulice. Příslušnost k odlišným architektonickým stylům a různému kompozičnímu rozvržení odráží tři stavební etapy postupných nástaveb od různých autorů, kterými prošel od výstavby v r.1872. Nejstarší podoba domu byla koncipována ještě v historizujícím duchu s nárožním a dvěma krajními rizality, trojicí bosovaných archivolt v parteru, a jednotným typem suprafenester pro celé patro. Zkosené nároží je zdůrazněno arkýřem. Dnešní fasádu zakončuje nástavba 5.NP a mansardového podkroví z r. 1924 s masivními meziokenními pilastry a konsolami (podle plánů A. Schwarze), navazující na mohutnou bosáž v přízemí, která je podřízená ve své době oblíbenému neoklasicismu. Velkoryse pojaté trojlodní řešení vstupního vestibulu je určitou analogií Ullmannovy realizace v budově České spořitelny z r. 1861. V 90. letech 20. stol. proběhla kompletní rekonstrukce pro současného vlastníka. Citlivě byla obnovena řada uměleckořemeslných prvků. Uvnitř je monumentální 3-ramenné schodiště s mramorovými sloupy, dva konferenční sály s bohatě intarsovanými kazetovými stropy, historické dveře, parkety, štuková výzdoba, osvětlovací prvky a původní vrata na dvůr.