dům U Diesbachů

Nárožní dům na hloubkové parcele se třemi křídly a vnitřním dvorem. Na jeho místě stálo ve středověku několik objektů, jsou zachovány části jejich sklepů. K zásadní přestavbě došlo mezi lety 1603 a 1608, k další potom v 70. letech 17. stol. Od té doby byl dům spojován a opět oddělován od sousedního čp. 896. Při historizujících zásazích došlo k navýšení druhého a třetího patra a ke změně dispozice. Fasáda do ulice Panské je bohatě dekorativně pojata v historizujícím stylu (lodžie prvního patra nesená krakorci, figury na konzolách ve třetím patře, výrazné rámovaní oken a dekor říms). Naopak fasáda do ulice V Cípu je řešena zcela plošně, podobně jako fasády dvorních křídel s podklenutými pavlačemi.